Undergraduate Program

S1 Food Business Technology

S1 Food Business Technology Universitas Prasetiya Mulya

Food Innovations for Human Welfare

The need for healthy and nutritious food is increasing and future global population will demand other alternative of food sources. Hence the role of a food technologist is critical in the food industry.

Food technologist opens the door to a wide range of career paths including developing new food products, improving sensory attributes and nutritional content of food, finding new ways to preserve, process, package and distribute food.

Vision
Menjadi pusat unggulan dalam pengembangan ilmu, teknologi dan sumber daya manusia yang berkualitas global di bidang Teknologi Pangan di level nasional dan internasional di tahun 2025 yang berfokus pada inovasi pangan sehat, keamanan dan edukasi pangan, serta bisnis pangan berbasis teknologi.

Mission

  • Menyelenggarakan program pendidikan tinggi untuk menghasilkan sarjana Teknologi Pangan berkualitas unggul yang ditunjang oleh kemampuan bisnis dan kewirausahaan, filosofi belajar seumur hidup (lifelong learning), dan nilai-nilai caring—humility--achieving—integrity--non-discrimination (CHAIN).
  • Melaksanakan penelitian di bidang Teknologi Pangan yang berfokus pada inovasi produk pangan sehat.
  • Melaksanakan aktivitas pengabdian masyarakat dalam bentuk edukasi keamanan pangan dan kontribusi pada usaha pengembangan bisnis pangan.
Apply Now

Department Contact Info

Marketing & Customer Relations

BSD CAMPUS
Kavling Edutown I.1 Jl. BSD Raya Utama
BSD City, Tangerang 15339

(021) 304 50 500 ext. 2001-2006
WA: 081511662005 or 08124111660
info@prasetiyamulya.ac.id

Mon – Fri, 8:00A.M. – 5:00P.M.

Social Info

 

Why Study S1 Food Business Technology

S1 Food Business Technology is a 4-year program that covers the science and practical skill involved in the production, preservation, safety and quality evaluation of foods. Students will learn how to analyze the characteristics of food, find new methods for new food products, and study ways to make processed foods safe and healthy. Moreover, students will learn various business principles needed in the industry.

Curriculum & Program Structure

Struktur kurikulum Prodi S1 Food Business Technology dirancang dengan jumlah 144 SKS yang terdiri dari matakuliah sains dan teknologi, ilmu dan teknologi pangan, bisnis dan kewirausahaan, pengembangan personal (soft skill), pilihan bidang peminatan, dan tugas akhir.

FIRST YEARS

Basics of Food Business Technology

SECOND YEAR

Food Processing

THIRD YEAR

Food Products Innovation

FOURTH YEAR

Food Business Technology

Graduate of this Program

Lulusan Teknologi Pangan Universitas Prasetiya Mulya memiliki pengetahuan dalam bidang teknologi pangan, dan juga bisnis, sehingga dapat memilih bekerja di industri, ataupun membuka bisnis sendiri di sektor makanan dan minuman. Terus meningkatnya pertumbuhan sektor makanan dan minuman mengindikasikan banyaknya peluang usaha dan juga lapangan pekerjaan bagi para lulusan.

Future Career

Food Business Person, Food Technopreneur, Food Product Development, Food Health and Nutritionist, Consultant, Food Technologist, Food Quality Assurance, Food Analyst, Sensory Scientist, Food Chemist, Food Business Specialist, Community Nutritionist, Consumer Education Specialist, Food Production Manager etc.

Collaboration

S1 Food Business Technology melakukan berbagai kerjasama strategis dengan beberapa industri pangan, antara lain PT Indofood Sukses Makmur Tbk, PT Nutrifood Indonesia, PT Sierad Produce Tbk, PT Vanadia Utama, Cimory, Sekolah, Universitas dan Badan Pemerintahan.

Bentuk kerjasama yang dilakukan Food Business Technology antara lain inovasi pengembangan produk baru dengan UMKM Food, Program kantin sehat dengan SMA Kristen Penabur Kota Wisata, pendampingan UMKM bersertifikasi halal dengan LPPOM MUI Provinsi Banten, dan kerjasama inovasi riset unggulan dengan Curtin University, BPPT, Universidad de Granada, RMIT.